divendres, 27 de novembre de 2009

Seminari 26.11.09

Ahir vam iniciar el seminari amb un conte explicat per l'Anna Delmau, La bruixa maduixa. No l'havia sentit mai i la veritat és que és molt divertit però bastant repetitiu i amb molta informació. És per això que varem decidir que amb aquest tipus de contes s'ha d'anar recordant la informació en forma de preguntes, per exemple. L'Anna ho va fer bé, però li va faltar posar-li més intenció i anar més poc a poc.
La resta la vam dedicar a acabar la presentació de la cloenda de la Setmana d'activitats extraordinàries.

dimecres, 25 de novembre de 2009

Seminari 24.11.09

Ahir la Reina ens va portar a veure una petita exposició d'instruments a l'auditori de la facultat, que han estat creats pels nostres companys del grup H. Hi havia de molt originals, ven elaborats i que realment reproduïen el timbre adequat. Ens ha servit per agafar idees per la nostra escultura sonora que haurem de realitzar.
La resta de seminari la vam dedicar a treballar per grups la cloenda de la Setmana d'activitats extraordinàries.
També, hi va haver gent que va decidir veure un petit concert protagonitzat pels companys del H. Jo no vaig poder gaudir d'ell però van comentar que va estar molt bé!

diumenge, 22 de novembre de 2009

Auditori (20.11.09)

El passat divendres vam anar a l'Auditori, on ens varen fer una petita visita en la qual ens van explicar les activitats que proposen pels nens i, també, varem poder veure molts tipus d'instruments. Va ser una visita ràpida però interessant. Després vam gaudir d'un concert, anomenat Corda i Descorda, magnífic! Divertit, bonic, entretingut, i, sobretot, interessant pel que fa a l'àmbit educatiu.

Fundació Joan XXIII (19.11.09)

El dijous varem fer una visita a la Fundació Joan XXIII, formada per l'escola Joan XXIII i la Fundació Ituarte.
Primer de tot ens van presentar de manera general el centre, és a dir , el seu caire. De tota la xerrada destacaré la importància del context del centre, és a dir, el barri de Bellvitge: "L'escola Joan XXIII no s'entén sense la referència al barri que l'envolta. Des del primer moment va ser local social de trobada i de reunió. Un servei a la població que acabava d'arribar a Catalunya i es veia de cop desarrelada i sense lligams entre ells."
Cal dir que això és molt important, ja que l'actual Fundació Ituarte està situada on abans hi havia una piscina, on tot el barri va aprendre a nadar. És per això que aquest centre és pioner en molts aspectes.
Després de la xerrada vam poder veure com aprenen els nens, què fan. I la veritat és que va ser una sorpresa, des del meu punt de vista, veure com nens d'uns tres anys manipulaven la pissarra digital i els
PDI com si es tractés d'un full i un llapis. També em va cridar l'atenció l'organització, ja que els racons estaven distribuïts per les aules i el passadís. D'aquesta manera els nens estaven dividits en petits grups i anaven fent diferents activitats amb l'ajuda d'una educadora o d'una alumna de Grau Superior d'Educació Infantil. És una molt bona idea que els alumnes del Grau facin les pràctiques en el mateix centre, així ells aprenen i també ajuden a aprendre als nens.


La veritat és que m'encanta el fet d'incorporar les TIC a les aules des de l'inici de l'escolarització i fins i tot el currículum educatiu ja està encaminat cap aquesta idea però la realitat no s'ajusta al seu objectiu.
S'han fet molts estudis que demostren que el fet d'utilitzar les TIC per aprendre estimulen als alumnes a estudiar, ja que veuen l'assignatura o la matèria des d'un altre punt de vista.
Estar clar que estem a l'era de les noves tecnologies i que és necessari que els futurs ciutadans i usuaris de la societat estigui la major part del dia entre aquestes, però no tothom s'ho pot permetre ni tampoc està disposat. Com ho farem?

dijous, 19 de novembre de 2009

Activitat educativa (18.11.09)

Ahir la Raquel Fernández, el Francisco, jo i juntament amb gent d'altres seminaris varem anar a una biblioteca de Sabadell a veure "Somni d'una nit d'estiu" de William Shakespeare, una actuació de Teia Moner que és una companyia de teatre i titelles. Aquest grup elabora les seves titelles, és per això que són tan peculiars. En la representació es va fer ús de la música i d'efectes sonors, una opció molt encertada per ajudar a captar l'atenció dels nens. La veritat és que ens va sorprendre, per a bé, el decorat i el vestuari. Però també hi vam trobar alguns inconvenients, com el vocabulari i l'adaptació de l'espectacle pel públic. Ens van tractar molt bé i ens van donar molta informació sobre el servei educatiu de la biblioteca.

MNAC (17-11-09)

El dimarts varem visitar el Museu Nacional d'Art de Catalunya i ens varem dividir en dos grups: un faria la visita de l'activitat "Dansa de Fades i Follets" i l'altre la de "So i Color".
Per començar ens varen explicar una mica en què consisteix el Departament d'Educació del MNAC, qui hi forma part, quina tasca duu a terme, quins serveis té...
Després d'aquesta xerrada introductòria varem començar l'activitat. Jo vaig fer la de "So i Color". Una activitat força dinàmica, ja que per treballar les diferents obres s'utiliza un titella que apareix només començar i no torna fins al final com a cloenda de l'activitat; cançons que ajuden a comprendre les composicions de les obres; diferents exercicis com, per exemple, fer trencaclosques, dibuixar, fer dels mateixos personatges, projectar ombres...
La veritat és que m'ha semblat una activitat molt interessant, ja que és la millor manera d'aconseguir l'objectiu del Departament d'Educació del MNAC, apropar l'art als infants.

Natupark (16.11.09)

Aquest dilluns varem gaudir tots plegats de les instal·lacions del Natupark. Un parc que proporciona entreteniment i a la vegada educació i aprenentatge, també el contacte amb la natura i respecta pel medi ambient.
Disposa de varis circuits de diferents dificultats i alçades, també hi ha lloc pels més menuts!
Cal destacar la seguretat necessària per aquest tipus d'activitat, és per això que des de la web ens proporcionen el Reglament intern i Certificat de seguretat.
La veritat és que va ser divertit, entretingut i, sobretot, impactant.

Lectura en veu alta (11.11.09)

El passat dimecres dia 11 varem fer un petit examen que consistia en llegir en veu alta. Per fer-ho ens varem seure en rotllana i ens anàvem aixecant a mesura que ens tocava llegir.
La Mireia Palomo, la Raquel Fernández i jo varem llegir una broma de les tres bessones:

- Mireia: Bona tarda, som les tres bessones, l'Anna, la Teresa i l'Helena, i us explicarem una de les nostres bromes. Comencem?
- Raquel: Un dia l'Anna, que té molta imaginació, va tenir una idea lluminosa, fer una brometa als veïns.
Quan ens la va explicar ens trencàvem de riure. I era ven fàcil de fer... només calia buscar una corda llarga, molt llarga... però on la podem trobar?
- Mireia: a la cuina!
- Elena: no a la cuina no! al menjador!
- Raquel: bona idea Elena, la buscarem al menjador! Vam baixar al segon pis, i vam lligar la corda a una i altra porta, vam trucar algunes vegades els timbres i ens vam amagar.
- Mireia: Va ser molt divertit veure els esforços que feien per obrir les portes, però a ells no els va fer gens de gràcia.
Quina pena, nosaltres que volíem animar-los una mica... sempre fan unes cares tan ensopides...
Els pares van dir que les nostres bromes eren lletges i pesades, i ens van castigar a l'habitació.
Però... com som molt trapelles, ens vam escapar per anar a jugar.
- Elena: Som molt trapelles, oi? però no ho som nomès nosaltres, perquè vosaltres també ho sou... Doncs, farem un pacte: Si vosaltres no dieu res, nosaltres tampoc, us sembla bé? Apa, doncs quedem així... Fins aviat...


La veritat és que va estar força entretingut, encara que en certs moments el ritme era molt lent.

divendres, 13 de novembre de 2009

Seminari 12.11.09

Ahir la Mireia i jo varem explicar un conte, ella Una nit de Nadal màgica i jo El lleó i el ratolí.
Malgrat que ella el va llegir, ho va fer prou bé, ja que va fer pauses, el ritme, l'entonació i la intenció eren adequats. Molts de nosaltres no l'havíem sentit mai i ens va agradar molt. Jo el vaig explicar amb l'ajut d'unes titelles però li hagués pogut treure més profit, podria haver anat més pausada i fer èmfasi amb les veus dels personatges.
Després varem estar comentant una mica la pel·lícula Billy Elliot, encara que individualment haurem de fer una petita reflexió que contesti a les preguntes proposades per la Sara Figueras mitjançant la lectura de l'article de suport.
Varem destacar els moments que ens varen impactar i la veritat és que aquesta pel·lícula té moltes escenes que t'ensenyen i et fan reflexionar. En general, va agradar molt.

dimecres, 11 de novembre de 2009

Setmana d'activitats extraordinàries

La setmana del 16 al 20 de novembre serà especial, ja que la dedicarem a fer activitats fora de la universitat. Això suposa una gran oportunitat per a nosaltres perquè, a part de passar-ho bé, haurem de participar pensant amb la part pedagògica de l'activitat. Cada activitat es treballarà als seminaris i a les assignatures corresponents.
El dilluns anirem amb la Sara Figueras al Jardí de Cordes de Cerdanyola, el dimarts toca MNAC amb la Mercè Rossell, el dimecres és lliure encara que es recomana dedicar-lo per l'activitat educativa i/o per veure Ágora, el dijous visitarem l'escola Joan XXIII amb el Jordi Simó i, per acabar, anirem a l'Auditori amb la Reina Capdevila.

dimarts, 10 de novembre de 2009

Seminari 10.11.09

Des de l'assignatura d'Educació Física ens han proposat veure Billy Elliot, per fer-ho ens hem agrupat tots els seminaris. És una pel·lícula clàssica que tots n'havíem sentit a parlar. La veritat és que tot i que ja l'havia vist m'ha agradat tornar-la a veure, penso que rere la història hi ha un sentit educatiu força interessant. En ella es pot veure la importància que té la cultura o l'entorn, és a dir la societat, en el comportament d'un mateix.

dilluns, 9 de novembre de 2009

Edu365 vs. Educalia

Caminar (6.11.09)

El passat divendres, a la classe d'Educació Física, varem veure el següent vídeo, el qual tracta sobre el caminar dels nens. També hi ha que tracten la parla, el sentir, el relacionar-se, el pensar, etc. La veritat força interessant i agradable de veure, però sobretot molt útil per aprendre. Us animo a veure'l!


Videos tu.tv

Blocs en l'educació

He afegit una nova entrada, titulada Blocs en l'educació, al bloc que varem crear el meu grup i jo per la pràctica de blogosfera. He pensat que també seria apropiat afegir-la al meu bloc, ja que pot resultar força útil i interessant. Desitjo que us agradi!

divendres, 6 de novembre de 2009

Pràctica Viquipèdia

El meu grup, format pel Francisco Caballero, l'Elisa Capellades, la Mireia Garcia, la Mireia Palomo, l'Ana Porcar i jo mateixa, hem fet una petita aportació a la Viquipèdia sobre els estadis gràfics del nen. Varem decidir que ens dividiríem la informació comuna i després cadascú aniria afegint-la per la seva banda, per últim, varem fer una revisió tots junts per acabar de perfeccionar l'aportació.
La veritat és que en un principi vaig pensar que no teníem res per aportar, és a dir que a la Viquipèdia no hi hauria lloc per a uns estudiants. Però la realitat no és aquesta, tot al contrari, la Viquipèdia està feta per molta gent i hi pot participar qualsevol persona, per tant és de tots.

Seminari 5.11.09

Ahir varem començar el seminari amb la Llegenda de Sant Jordi, explicada per la Sonia, que ho va fer molt bé, ja que va utilitzar làmines i ninos. Ens va agradar molt!
Després varem comentar entre tots què pensem sobre el soroll que ens envolta i el perill d'aquest, ja que abans ens havíem llegit diversos articles del dossier de música que parlaven sobre el tema.
El primer ens mostra com és l'oïda per dins i els seus límits de percepció de les freqüències sonores. El segon és un article de la Susan Huber del 1993. El tercer és una notícia de la Blanca Flaquer que es va publicar a El Periódico. El penúltim article és un fragment d'un llibre de R. Murray Schafer. I 'últim article és un discurs del mateix R. Murray Schafer.
Per acabar, la Reina ens va acabar d'explicar les sortides de la Setmana d'activitats extraordinàries.

dimecres, 4 de novembre de 2009

Google Documents

Ahir, a la classe de Gestió de la informació i TIC varem fer una pràctica amb el Google Docs, un servei gratuït que permet crear en línia, compartir i publicar diversos tipus de documents: de text, presentacions, fulls de càlcul i formularis.
La primera pràctica que varem realitzar va ser la creació d'un document de text per compartir-lo. Ens varem adonar que tothom podia editar el mateix document simultàniament. La segona consistia en crear una presentació, compartir-la i emprar-la com una eina de comunicació. La tercera i última, era crear un full de càlcul i un formulari.
La veritat és que el meu grup, format per la Mireia Palomo, el Francisco Caballero, la Mireia Garcia, la Marta Rodero, la Raquel Fernández, la Gemma Ibáñez, la Patricia Alvarez i jo, ens varem quedar molts sorpresos, ja que la primera i segona pràctica es varen convertir en una mena de xat. Penso que és més interessant que una wiki, encara que a vegades es col·lapsava a causa de l'ús de tantes persones a l'hora. Però tret d'això em va agradar molt i a partir d'ara ho utilitzaré bastant, ja que no ho coneixia.
A continuació us mostro les tres pràctiques, esperem que us agradin!

1. Aquest és el document de text.
2. Aquest és el formulari que hem creat la Raquel, la Mireia i jo.
3. Aquesta és la presentació que varem crear entre tot el grup:

Pintem amb aliments i colorants (13.10.09)

Fa bastants dies la Mercè Rossell ens va proposar fer una activitat força interessant i divertida. Aquesta consistia en pintar amb aliments, com purés de pastanaga, d'espinacs, de patata, amb cafè, xocolata, etc. I ens va dir que perquè els aliments s'enganxin al paper calia farina o sucre. També varem utilitzar colorants comestibles. La veritat és que varem gaudir molt d'aquesta experiència, que per a la majoria era nova. Els resultats han estat graciosos i, sobretot, diferents!
A continuació us mostro els meus dibuixos, espero que us agradin!


Seminari 3.11.09

Ahir varem començar el seminari amb el conte de La llebre i la tortuga, explicat per la Mireia. Des del meu punt de vista ho va fer bé, però li va faltar la intenció, és a dir creure que estava explicant un conte davant de nens i nenes.
Després, varem dedicar la resta de l'hora per fer una petita presentació dels nostres blocs i així veure el seu estat.
La veritat és que hi havia una mica de tot, alguns molt buits i altres que estaven força bé, malgrat això tots varem reconèixer que faltava alguna cosa o altra i que sempre es pot millorar. També que estem orgullosos del procés d'aprenentatge que hem fet, ja que si mirem enrere veurem a uns alumnes que amb prou feines obrien el bloc.
Pel que fa al meu bloc, penso que el porto al dia i que falta alguna coseta. També que cada vegada m'agrada més i estic contenta de la meva feina.

dilluns, 2 de novembre de 2009

Pràctica blogosfera

El meu grup, format pel Francisco Caballero, l'Elisa Capellades, la Mireia Garcia, la Mireia Palomo , l'Ana Porcar i jo mateixa, varem cream un bloc sobre les TIC i les TAC.
El nostre bloc ha anat agafant forma mitjançant articles i enllaços força interessants sobre el tema. Aquests han estat trobats per cada un de nosaltres, és a dir que cadascú ha anat creant noves entrades sota el seu nom. També ens hem comentat els uns als altres i inclòs a blocs d'altres persones.

A continuació mostraré un esquema de les meves aportacions, així serà més fàcil seguir el procés:


- "Despiden a un profesor por usar el 'blog
' para dar clase" i el corresponent comentari
- Comentari a l'entrada "Les tecnologies ajuden a escriure millor" del Francisco.
- "Això de l'educació 'digital' no queda clar..."
- Comentari al bloc de Karma Peiró per l'article "Això de l'educació 'digital' no queda clar...".
- Comentari a l'entrada "El Netbook" de la Mireia Palomo.
- Comentari a l'entrada "Portàtils a les aules" del Francisco.
- "Blocs en educació"


Per posar punt i final a aquesta pràctica m'agradaria dir que ha estat una nova experiència agradable i força interessant. La veritat és que a l'inici no em feia gaire gràcia, però a mesura que anàvem f
ent créixer el nostre bloc m'agradava més. No m'hagués important continuar aquest treball col·laboratiu. Suposo que no deixaré de fer-ho a nivell individual.diumenge, 1 de novembre de 2009

Seminari 29.10.09

El seminari del dijous passat el varem dedicar a tres activitats. La primera va ser la observació d'una exposició que hi havia al passadís, que era una petita mostra d'activitats realitzades pels nens i nenes de les escoles de la Reggio Emilia. Les fotografies no només mostraven les activitats sinó que també transmetien gran varietat de sensacions. La veritat és que va estar força interessant i una gran oportunitat de veure de més aprop els mètodes utilitzats per la Reggio Emilia.
Després, la Sílvia ens va explicar el conte de la caputxeta vermella. Va començar molt bé però no va donar prou èmfasi a la part més important del conte, quan el llop es menja la caputxeta. Potser va explicar-lo massa ràpid i sense gaires detalls.
Per acabar, varem fer un debat, Uniforme, si o no?. Ens varem dividir en dos grups, uns havien d'aportar argument a favor i els altres en contra. Finalment va guanyar el debat els que no estaven d'acord.